Καταλύσεις αρρυθμιών

 

Ο ιατρός πραγματοποιεί τις ακόλουθες επεμβάσεις στα σύγχρονα, άρτια εξοπλισμένα, αιμοδυναμικά εργαστήρια της Κλινικής Άγιος Λουκάς στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Καταλύσεις αρρυθμιών

1.  Κατάλυση κολποκοιλιακού κόμβου
Χρησιμοποιείται  για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής ή άλλων κολπικών αρρυθμιών όταν δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα ή άλλης μορφής καταλύσεις. Μέσω ειδικού καθετήρα εφαρμόζεται ενέργεια στο μονοπάτι που συνδέει τους άνω θαλάμους (κόλπους) και τους κάτω θαλάμους (κοιλίες) της καρδιάς αποσυνδέοντας τους μ'αυτόν τον τρόπο ηλεκτρικά. Σε προγενέστερο χρόνο ή στην ίδια συνεδρία θα πρέπει να εμφυτευτεί και ένας μόνιμος βηματοδότης.

 

2.  Κατάλυση υπερκοιλιακών αρρυθμιών
Η επέμβαση στοχεύει στον προσδιορισμό του μηχανισμού και της εστίας της υπερκοιλιακής αρρυθμίας τοποθετώντας καθετήρες μέσα στην καρδιά μέσω των φλεβών του ποδιού. Όταν εντοπιστούν οι περιοχές που είναι κρίσιμες για την αρρυθμία, εφαρμόζεται τοπική παροχή ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων ή κρυοπηξίας, η οποία δημιουργεί ελεγχόμενη βλάβη σταματώντας έτσι την αρρυθμία. Ο αριθμός των εφαρμογών που απαιτούνται για τη θεραπεία ποικίλλει μεταξύ των ασθενών.

 

3.  Κατάλυση κολπικού πτερυγισμού
Χρησιμοποιείται για την θεραπεία μιας αρρυθμίας που προέρχεται συνήθως από το δεξιό άνω θάλαμο (κόλπο) της καρδιάς.  Σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως π.χ με ιστορικό καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, μπορεί να υπάρχουν πάνω από ένα κυκλώματα ή και να βρίσκονται στην αριστερή πλευρά της καρδιάς. Εφαρμόζοντας ενέργεια με έναν ειδικό καθετήρα κατά μήκος συγκεκριμένης περιοχής του κόλπου δημιουργείται ένας φραγμός που σταματά και αποτρέπει την εκδήλωση της αρρυθμίας.

 

4.  Κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής με υψίσυχνο ρεύμα (RF)
Κατά τη διάρκεια αυτής της επεμβατικής διαδικασίας ένας καθετήρας που παράγει ενέργεια χρησιμοποιείται για να απομονώσει τον καρδιακό ιστό στις πνευμονικές φλέβες δημιουργώντας γύρω από αυτές μια ελεγχόμενη βλάβη. Σε ορισμένους ασθενείς θα πρέπει να γίνει κατάλυση και σε άλλες περιοχές εκτός των πνευμονικών φλεβών.

 

5.  Κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής με μπαλόνι κρυοπηξίας (Cryoballoon)
Κατά τη διάρκεια αυτής της επεμβατικής διαδικασίας, ένας λεπτός εύκαμπτος σωλήνας που ονομάζεται καθετήρας μπαλονιού χρησιμοποιείται για να εντοπίσει και να παγώσει τον καρδιακό ιστό γύρω από τις πνευμονικές φλέβες. Τα αποτελέσματα είναι εφάμιλλα με αυτά της κατάλυσης με ραδιοσυχνότητες όσον αφορά την παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή.

 

6.  Κατάλυση κοιλιακών αρρυθμιών
Η επέμβαση στοχεύει στον προσδιορισμό της εστίας της αρρυθμίας που προέρχεται από τους κάτω θαλάμους της καρδιάς (κοιλίες) τοποθετώντας  καθετήρες μέσω των φλεβών του ποδιού. Όταν εντοπίζονται περιοχές που είναι κρίσιμες για την αρρυθμία, εφαρμόζεται τοπική παροχή ενέργειας υψίσυχνου ρεύματος, η οποία δημιουργεί μια ελεγχόμενη βλάβη. Ο αριθμός των εφαρμογών που απαιτούνται για τη θεραπεία ποικίλλει μεταξύ των ασθενών. Σε ασθενείς με ουλώδη ιστό στην καρδιά, όπως μετά από έμφραγμα, μπορεί να χρειαστεί εκτεταμένη κατάλυση.